Pride and Prejudice in het Gemeentemuseum Den Haag

Omdat ik nog maar tot eind februari mijn museumkaart mag gebruiken probeerde ik in de afgelopen maanden zo veel mogelijk musea te bezoeken. Op 30 december ging ik naar Den Haag voor het Gemeentemuseum. Mijn ouders wilde graag naar de tentoonstelling van Mark Rothko, maar dat sprak mij niet zo aan. Gelukkig was daar ook de tentoonstelling ‘Romantische Mode’.

Mode was hoogst belangrijk om je mee te onderscheiden in de society. Hoe kleedde het ‘nieuwe geld’ zich? En op welke manier kon de oude adel zich met hun kledij onderscheiden aan het hof? Het modenieuws werd in de 19de eeuw steeds sneller en sneller verspreid door de opkomst en steeds grotere invloed van de modetijdschriften.Aan de hand van de mode- en kostuumcollectie van het Gemeentemuseum Den Haag worden in de tentoonstelling en catalogus verschillende thema’s belicht die actueel waren in de 19de eeuw, van hygiëne & gezondheid, kleuren & materialen tot etiquette & status en modewereld & couturiers.

– Gemeentemuseum Den Haag

Toen ik de eerste zaal inliep zag ik 4 kostuums staan met een grote foto op de muur daar achter. Zie ik daar nou Mr. Darcy? En jahoor, daar stonden 4 kostuums gedragen door de acteurs in de BBC-minieserie Pride and Prejudice uit 1995.

De volgende zalen volgden, gevuld met jurken uit de 19e eeuw en quotes van Jane Austen.

‘She is tolerable, but not handsome enough to tempt me.’ – Jane Austen, Pride and Prejudice, 1813

Mode uit Schotland (Wuthering Heights, Emily Brontë,1847), mode uit de Verenigde Staten (Gone with the Wind)

Richting het einde was daar ook het ander bekende pak van Mr. Darcy.. waar Colin Firth het meer mee in sprong. We kennen allemaal wel deze klassieke scene, maar voor de mensen die onder een steen hebben gewoond staat onderaan het filmpje.
In de laatste zaal stonden wat hoeden uit Titanic en jurken uit Downton Abbey. Natuurlijk heb ik mezelf even vereeuwigd door op de foto te gaan met de jurken en pakken.

De rest van de tentoonstelling was ook erg interessant, zeker de moeite waard. Naast de oude jurken waren ook kostuums van Jan Taminiau, Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier en Edwin Oudshoorn. Zij waren geïnspireerd door de 19e eeuw en creëerden couture zoals zij dat het beste kunnen.

De tentoonstelling ‘Romantische Mode’ is nog t/m 22 maart te bezichtigen in het Gemeentemuseum. Mark Rothko is er t/m 1 maart. Mijn tip: ga na 1 maart. Ik stond bijna een halfuur in de rij omdat iedereen naar Rothko wilde. Ook met de museumjaarkaart moest ik een paar euro bijbetalen voor de Mark Rothko tentoonstelling, daarom moest iedereen in de rij wachten.

Uitgelichte afbeelding: Vivienne Westwood, Mannenoutfit, herfst/winter 2013

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s